)
missgrey.ro
Știrea zilei
O sută de milioane daune morale pentru silfida de la cabinetul fostuluivice, după război la bară cu o funcționară din Primărie – DOCUMENT
Cum este să mergi la serviciu aproape un an de zile și să faci muncăvoluntară? Fără nici un leu la salariu? A simțit-o pe pielea ei fostsecretară a fostului viceprimar Florin Ghiorghiță, la Primărie. NiculinaMocanu ( foto Facebook) a avut popriri pe remunerația lunară timp de doi ani și jumătatedin care, o mare parte din acest interval, reținerile fiind totale.


!Am avut luni în care nu am primit nici un leu"

Și întrucât legislația în vigoare reglementează că popririle pot fi făcute în cel mai rău caz până la 50% din totalul salariului, Niculina Mocanu, fost referent și actual inspector de specialitate s-a adresat instanței de judecată.
A deschis un proces împotriva municipalității în care a cerut plata drepturilor salariale prin casieria unității și nu pe card bancar, restituirea sumelor ce i-au fost reținute dar și efectuarea tuturor popririlor în limită maximă de o treime din venitul lunar net. Nu în ultimul rând, Niculina Mocanu a cerut daune materiale în valoare de 10.123 de lei și daune morale de 30.000 de lei.
”Au fost doi ani și patru luni din care un an aproape, tot salariul. Salariul meu era de 600 și ceva de lei pentru că era cu reducerile de 25%.  Am avut luni în care nu am primit nici un leu. Am vrut totuși să văd cine a fost vinovat de treaba asta, poliția a cercetat și a constatat că resursele umane trebuiau să respecte legea”, a explicat Niculina Mocanu.

Unic întreținător de familie, apartament împărțit cu mama, fiul student

Funcționara a declarat că de mai multe ori a cerut serviciului de resurse umane să i se plătească salariul prin casierie, fără succes. Și asta deoarece, jumătatea din dreptul financiar care i se cuvenea după aplicarea reținerilor era virată pe cardul de salariu. Ori contul era deja blocat de bancă astfel încât timp de un an nu a beneficiat de nici un ban.
Niculina Mocanu susține că în situația dată a fost lipsită de mijloacele unui trai de subzistență nereușind că plătească pentru sine și mama ei cu care locuiește cheltuielile la utilități. A cerut daune morale pentru ”disconfortul produs, în condițiile în care a presta muncă fără a beneficia de veniturile salariale cuvenite legal, situație care s-a prelungit în timp și care a avut temei toate suferințele psihice, fizice, morale, demnitate și onoare care i-au fost afectate profund, fiindu-i pusă în pericol propria întreținere dar și a fiului student, în condițiile în care este unic întreținător de familie”.

Daune morale de 100 de milioane de lei vechi

A obținut câștig de cauză la Tribunalul Botoșani unde a deschis procesul în martie 2012, sentința fiind pronunțată în septembrie și prin care judecătorii au decis ca salariul Niculinei Mocanu să fie achitat  prin casierie iar popririle să fie de doar o treime din salariu. De asemenea, magistrații au decis ca funcționara să primească 10.000 de lei daune morale, lucru care s-a și întâmplat.
Niculina Mocanu a mers însă mai departe și a deschis o altă acțiune prin care a acuzat-o pe șefa serviciului resurse umane, Anca Dumitrescu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată. 
„Eu am deschis proces pentru abuz în serviciu. Poliția a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că mi-am recuperat prejudiciul și i-au aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei. Ea a contestat ordonanța procurorului dar procurorul a păstrat ordonanța. A contestat din nou cu recurs, s-a pronunțat și Judecătoria rămânând ordonanța”, a mai spus Niculina Mocanu.

Sancțiune administrativă pentru șefa din Primărie

Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus începerea urmăririi penale față de Anca Dumitrescu pe 9 aprilie 2013 întrucât în calitate de șef serviciu resurse umane, cu știință și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că a aplicat rețineri salariale Niculinei Mocanu peste limita prevăzută de lege.
După efectuarea cercetărilor, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a Ancăi Dumitrescu și a dispus ca șefa de la resurse umane să achite cheltuieli judiciare și o sancțiune cu caracter administrativ în cuantum de 1.000 de lei. 
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Târzioru atac şi la o şefă PSD din Primărie: Mi se vorbeşte în doi peri...
Loading...
Foarte interesante preocupările unor funcționari din primăria unui oraș ce se scufundă ... De foarte prost gust sunt postările (consecutive!) sub pseudonime diferite conținând aceleași idei și obsesii securistice, paranoic mixate.Înțeleg că o angajată a primăriei, victimă a unor abuzuri care au pus în pericol sănătatea și subzistența membrilor familiei (instanța dixit!) a îndrăzit să se apere apelând la justiție, cum ne îndeamnă Constituția. Și cum vă sfătuiesc pe toți să faceți având încredere în bună-credința judecătorilor. Cei mai mulți sunt cetățeni de certă valoare dar ca în orice ierarhie românească, nonvalorile sunt grupate spre vârf (CSM, ÎCCJ în speță) și apar des la TV ! Așa cum se mândresc în postări torționarii, mama victimei a trebuit să fie internată la un spital de boli mintale ca urmare a planului de alungare a funcționarei din primărie (ograda unui grup de interese, ca-n cele mai multe instituții de stat) pus la cale de către aceștia.Niculinei Mocanu i-au trebuit aproape 2 ani să obțină o hotărâre prin care i se recunoștea un drept consfințit anterior printr-o decizie a instanței supreme, acela de a primi modestul salariu în numerar, nu pe card.Poate așa trebuia să sune articolul care nu trebuia fragmentat de niște imagini (obținute și publicate legal ???) ce pot ilustra mai degrabă un articol despre o dietă ce dă, într-adevăr, rezultate !Din punctul meu de vedere (psihiatru amator), cheia de boltă a știrii este citatul: „ Ea a contestat ordonanța procurorului dar procurorul a păstrat ordonanța. A contestat din nou cu recurs, s-a pronunțat și Judecătoria rămânând ordonanța.”În traducere, torționara este scoasă de sub urmărire penală (o avea o vârstă, copii de crescut, credite de rambursat) și sancționată administrativ dar, surpriză ! Contestă ordonanța de scoatere (a ei însăși!) de sub urmărire penală. Pierde din nou prin respingerea acesteia și, ce să vezi? Atacă cu recurs, nemulțumită că nu s-a continuat urmărirea penală și nu a fost pusă (ea însăși, desigur) sub acuzare !Partea bună este că nu se poate opri și va ajunge în cele din urmă unde îi este locul - colegă de salon cu mama victimei în cel mai fericit caz ... Pentru că nu oricine poate răspunde penal, legea îi exceptează pe cei loviți de soartă ...
27 martie 2014, 22:44
Draga Aurica, asta e un praf in ochi pentru adevăratele afaceri !sa mai distraga atenția! In instituții publice este Audit, control financiar ,Directori si tot felul de șefi.persoana nu poate gresi așa ca vrea ea. Este verificată si controlată la orice pas. Probabil e vorba de o răzbunare.presa ar trebui sa se documenteze înainte de a posta un articol .si mai ales sa verifice de la cine vine informatia.
26 martie 2014, 00:10
cine a platit aceasta suma vinovata de la personal sau a fost sponsorizata de primarie,sa intelegem ca daca nu se vor lua masuri clare treaba se va repeta ,iar noi vom plati ca prostii taxe si impozite sa acoperim greselile,ambitia sau nestiinta unora care au functii babane ,curtea de conturi stie ?MAI MARE RUSINEA si cind te gindesti ca seb intimpla tocmai la primarie si cine stie cite or mai fi...
25 martie 2014, 22:17
La alegeri Gheorghita se intindea cu o tanara blonda de 1 metru 80 prin sediul partidului, de asta uitase deja, biroul in acea perioadea era liber pentru poze. Diaconu de la CET era fotografu de servici!!!!
25 martie 2014, 21:08
Si? Pe cine interesează ? Asta sa pozat pe biroul lui Florin gheorghita, cind lucra la el.ciudat ca preluati in ziare minciunile ei. E renumita pentru povesti de adormit bărbații.se vede cit de necăjita este.
25 martie 2014, 19:34
Dar tipa asta mai munceste? Parca facea sedinte foto in birou la vicele florin , in pozitii lascive.Presa si conducerea primariei nu a stiut?
25 martie 2014, 19:13
Vad si numele unei doamne onorabile - Jurista prima a Botosaniului. Acum ce mai spui sau intelegi tot ce vrei doar tu ca de fiecare data.
25 martie 2014, 16:26
Exista o singura pasare care poate face lumina-curca. Ea combina vodoo cu știinta, cu pământ și lumânări.
25 martie 2014, 13:26
Da de unde știți dumneavoastră domnu Viorica ca nu are calculator acasă? A-ți trecut pe acolo? S-au făcut verificări? Sunteți un adevărat compendiu domnule Viorica.
25 martie 2014, 13:21
Daca PrimarulOvidiu Iulian Portariuc are verticalitate o poate acum schimba fara nici o problema. Daca ar lucra la privat un patron, pentru simplu fapt ca adduce prejudicii de imagine unei firme o concediaza si aici macar nu o poate schimba din acest compartiment ? Ce este mai rau este faptul ca si-a tras in jos nu doar institutia ci si colegii care sunt trecuti pe acea hotarare de instanta
25 martie 2014, 13:13
Nicoleta nu stiu cum te suporta pământul stiind ca ti-ai lăsat mama la nebuni, i-ai luat casa ai facut împrumut la 5 banci, pe care le achita fraierii si te porti ca o mireasa. Rusine domn primar, zice ca e avocat si ajuta oamenii, le rezolva petitiile la primărie, dar pe maicasa a abandonat-o. Are cont pe toate retelele si acasa nu are calculator, oare de unde si cand vorbeste. Nicoleta mergi la mama !
25 martie 2014, 12:42
Aceasta fiinta si-a a abandonat mama la nebuni, i-a luat casa si facand împrumut la 5 banci s-a gandit sa se poarte ca o mireasa pe holurile primăriei. Domnule primar va face de ras, spune ca e avocat si invata lumea sa faca greutăti. Spune ca-i consiliaza pe cetatenii si le rezolva problemele. Va rog sa veniti sa vedeti in ce hal si-a lăsat mama si contactati băncile care va dau relatii mai multe. Doamna Mocanu ai grija de cea care ti-a dat viata si pe urma fa parada modei.
25 martie 2014, 12:20
Nu stiu ce se intampla in acesta institutie dar probabil nu are nimeni curaj sa ia atitudine in legatura cu un asemenea comportament. Chiar nimeni din primaria sau din Consiliul Local nu poate intreba cum a de a putut cineva face atata rau. Onoarea vad ca lipseste, daca ar fi cineva decent si-ar da demisia aratand ca nu este in stare sa dezvolte un management al resurselor umane. Parca la inceput spunea cineva ca un audit de personal se va face de o firma supra calificata care va arata punctele tari si cele slabe. Sa facut?
25 martie 2014, 10:17
rita acolo la resurse umane este o gasca care face si desface,normal ar trebui ca persoanele gasite vinovate de instanta sa suporte toate cheltuielile,dar...acolo se fac toate cartile...si...deci...rusine pentru asemenea institutie care reprezinta imaginea fanion a municipiului,de ce nu se i-au masuri
25 martie 2014, 08:47
Inseamna ca orice act initiat sau semnat de acesta persoana este nul.
25 martie 2014, 08:40
Cine a platit aceasta despagubire? Noi nu cei care platim impozite si taxe. Ce face comisia de disciplina a primariei? Pe eugent Turcanu l-au tarat prin comisii dupa comisii si pe aceasta asa zisa functionara nu o trage nimeni la raspundere?
25 martie 2014, 08:20
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Avem în vedere, dacă timpul va fi frumos, poate și un spectacol aici în preajma teatrului să atragem atenția asupra acestui obiectiv important. Deja au fost intervenții la nivel național. S-au scris în felurite apariții ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5854 lei
USD
Dolarul SUA
3.8887 lei
CHF
Francul elveţian
3.9851 lei
GBP
Lira sterlină
5.1710 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4776 lei
XAU
Gramul de aur
163.1062 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2223 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4883 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0617 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1122 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1777 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6160 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
16 o C
Bucecea
17.6 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
16 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.