Știrea zilei
O sută de milioane daune morale pentru silfida de la cabinetul fostuluivice, după război la bară cu o funcționară din Primărie – DOCUMENT
Cum este să mergi la serviciu aproape un an de zile și să faci muncăvoluntară? Fără nici un leu la salariu? A simțit-o pe pielea ei fostsecretară a fostului viceprimar Florin Ghiorghiță, la Primărie. NiculinaMocanu ( foto Facebook) a avut popriri pe remunerația lunară timp de doi ani și jumătatedin care, o mare parte din acest interval, reținerile fiind totale.


!Am avut luni în care nu am primit nici un leu"

Și întrucât legislația în vigoare reglementează că popririle pot fi făcute în cel mai rău caz până la 50% din totalul salariului, Niculina Mocanu, fost referent și actual inspector de specialitate s-a adresat instanței de judecată.
A deschis un proces împotriva municipalității în care a cerut plata drepturilor salariale prin casieria unității și nu pe card bancar, restituirea sumelor ce i-au fost reținute dar și efectuarea tuturor popririlor în limită maximă de o treime din venitul lunar net. Nu în ultimul rând, Niculina Mocanu a cerut daune materiale în valoare de 10.123 de lei și daune morale de 30.000 de lei.
”Au fost doi ani și patru luni din care un an aproape, tot salariul. Salariul meu era de 600 și ceva de lei pentru că era cu reducerile de 25%.  Am avut luni în care nu am primit nici un leu. Am vrut totuși să văd cine a fost vinovat de treaba asta, poliția a cercetat și a constatat că resursele umane trebuiau să respecte legea”, a explicat Niculina Mocanu.

Unic întreținător de familie, apartament împărțit cu mama, fiul student

Funcționara a declarat că de mai multe ori a cerut serviciului de resurse umane să i se plătească salariul prin casierie, fără succes. Și asta deoarece, jumătatea din dreptul financiar care i se cuvenea după aplicarea reținerilor era virată pe cardul de salariu. Ori contul era deja blocat de bancă astfel încât timp de un an nu a beneficiat de nici un ban.
Niculina Mocanu susține că în situația dată a fost lipsită de mijloacele unui trai de subzistență nereușind că plătească pentru sine și mama ei cu care locuiește cheltuielile la utilități. A cerut daune morale pentru ”disconfortul produs, în condițiile în care a presta muncă fără a beneficia de veniturile salariale cuvenite legal, situație care s-a prelungit în timp și care a avut temei toate suferințele psihice, fizice, morale, demnitate și onoare care i-au fost afectate profund, fiindu-i pusă în pericol propria întreținere dar și a fiului student, în condițiile în care este unic întreținător de familie”.

Daune morale de 100 de milioane de lei vechi

A obținut câștig de cauză la Tribunalul Botoșani unde a deschis procesul în martie 2012, sentința fiind pronunțată în septembrie și prin care judecătorii au decis ca salariul Niculinei Mocanu să fie achitat  prin casierie iar popririle să fie de doar o treime din salariu. De asemenea, magistrații au decis ca funcționara să primească 10.000 de lei daune morale, lucru care s-a și întâmplat.
Niculina Mocanu a mers însă mai departe și a deschis o altă acțiune prin care a acuzat-o pe șefa serviciului resurse umane, Anca Dumitrescu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată. 
„Eu am deschis proces pentru abuz în serviciu. Poliția a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că mi-am recuperat prejudiciul și i-au aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei. Ea a contestat ordonanța procurorului dar procurorul a păstrat ordonanța. A contestat din nou cu recurs, s-a pronunțat și Judecătoria rămânând ordonanța”, a mai spus Niculina Mocanu.

Sancțiune administrativă pentru șefa din Primărie

Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus începerea urmăririi penale față de Anca Dumitrescu pe 9 aprilie 2013 întrucât în calitate de șef serviciu resurse umane, cu știință și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că a aplicat rețineri salariale Niculinei Mocanu peste limita prevăzută de lege.
După efectuarea cercetărilor, procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală a Ancăi Dumitrescu și a dispus ca șefa de la resurse umane să achite cheltuieli judiciare și o sancțiune cu caracter administrativ în cuantum de 1.000 de lei. 
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
Târzioru atac şi la o şefă PSD din Primărie: Mi se vorbeşte în doi peri...
Hai că nu-i chiar rău peste tot: Primele doamne ale judeţului, în topul afacerilor cu hoteluri; aproape un milion de euro într-un an

Uite că nu merge chiar totul prost în judeţul acesta! Mai există şi afaceri din care se fac bani. Cum ar fi hotelurile… administrate de soţiile unor politicieni.

O nouă LOVITURĂ pentru Cornișa, oamenii cheie din proiect scoși pe tușă

Proiectul privitor la parcul de agrement Cornișa pare să fie în continuare o poveste nefericită fără final. Botoșănenii exaltați la începuturi de ideea unei astfel de investiții la Botoșani au intrat într-o hibernare îndoielnică privitoare la șansele de reușită ale acestui parc.

După 13 ANI de zile, prima adopție internațională care a avut loc la Botoșani

Anul 2004 a fost cel în care, din varii motive, au fost stopate adopțiile internaționale în țara noastră și implicit la Botoșani. În acel an au fost finalizate exclusiv acele adopții care se aflau pe rolul instanțelor de judecată.

“Suleymanul fructelor” şi-a bătut joc de Fisc, insolvenţă cu datorii de aproape 6 milioane de lei

Ceea ce probabil că nici un român nu ar îndrăzni să facă într-un stat precum Turcia, şi-a permis însă să pună în practică un cetăţean turc la Botoşani, Suceava şi Iaşi. A făcut, cel puţin oficial, afaceri cu legume şi fructe şi a lăsat datorii de 5,9 milioane de lei.

Deputat din Botoșani, intervenție la un ministru cu fata moartă în cursa ilegală de mașini

Un parlamentar botoșănean vine în sprijinul familiei Dănăilă din Darabani ai cărei copii au fost implicați anul trecut într-un accident rutier. Fiica lor Anda a decedat, iar Șerban a rămas cu sechele pe viață.

UNICAT după revoluţie! Biletele pentru spectacolul de Crăciun cu două super voci româneşti s-au terminat cu două luni înainte - VIDEO & FOTOGALERIE

Este probabil pentru prima oară după revoluţie când organizatorii unui spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă reuşesc să vândă toate biletele încă de pe la jumătatea lunii octombrie.

Poate cel mai hulit afacerist botoşănean a ajuns la „sapă de lemn”: Executorii i-au scos casa la vânzare, firma e în faliment

Au trecut vremurile în care mai toţi şoferii din Botoşani îi ştiau de frică. Fiindcă sute sau poate chiar mii au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar. Acum lucrurile s-au inversat şi el este cel care trebuie să plătească. Şi nu puţin.  

Poveste de dragoste terminată tragic: fosta soție a refuzat să cheltuiască bani ca să-și repatrieze ex-partenerul de viață mort în străinătate

Patru botoșăneni și-au pierdut viețile în cursul acestui an în alte țări. Printre ei, un bărbat care a săvârșit fapte grave pe teritoriul altui stat și care a fost încarcerat acolo.

Cea mai frumoasă voleibalistă din România are 17 ani și este din Botoșani – FOTOGALERIE

Este extrem de dificil să faci un top al celor mai frumoase voleibaliste din România, în condiţiile în care sportul cu mingea la fileu este plin de fete sexi şi atrăgătoare.

Loading...
Toamna se numără bobocii: LaLa Land, lacrimi și multe strigăte pentru bobocii de la Eminescu: VIDEO & GALERIE FOTO

Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit sâmbătă seară Balul Bobocilor al Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Un celebru brand internaţional de articole sportive refuzat de Uvertura Mall într-o afacere care trece graniţa Botoşanilor

Mall-ul botoşănean a pierdut unul dintre cei mai mari retaileri de articole sportive în urma diferendelor dintre societatea care îl administrează şi administratorul judiciar. Cel puţin asta reiese dintr-un punct de vedere publicat de SC Uvertura City Mall SRL în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI).

Doi botoşăneni au făcut cursa vieţii pe două roţi prin zone de conflict: au dormit pe un pod păzit cu mitraliere, au riscat arestul şi au avut parte de-o explozie în miez de noapte – GALERIE FOTO

Au dormit pe poduri, pe câmpuri, prin pensiuni, au traversat zone de conflict, s-au ales cu ameninţări şi oameni înarmaţi prin apropiere, dar nu au renunţat şi nici nu s-au gândit măcar un moment să o facă. Fiindcă a fost cursa vieţii lor.

Militarii, câți au mai rămas ei, sărbătoriți în centrul orașului cu tot felul de șefi și obișnuita defilare: Oameni buni, să trăiți!GALERIE FOTO & VIDEO

An de an ziua de 25 octombrie este dedicată Armatei Române. Și ostașilor care au murit pentru libertatea de care ne bucurăm noi astăzi. Pe 25 octombrie 1944, ultimele ținuturi aflate sub ocupație străină deveneau libere, istoria aducându-ne aminte de celebra bătălie de la Carei.

FENOMENAL: Botoşănenii au consumat trei zile apă dintr-o groapă: Nici nu ştiu ce adâncime are

Săptămâna trecută, în ziua în care peste 100.000 de oameni au rămas fără apă, primul reprezentant al Guvernului în Botoşani l-a convocat la o şedinţă fulger pe şeful societăţii de apă şi canalizare.

Cea mai tare secretară de partid, într-un an a învârtit 56 de milioane de euro

Topul Judeţean al Firmelor întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) consfinţeşte revenirea industriei confecţiilor în prim planul economiei botoşănene.

Geantă plină cu acte, carduri bancare și bani FURATĂ din sediul păzit al Primăriei Botoșani

Situație mai puțin obișnuită în sediul central al Primăriei municipiului reședință de județ. O funcționară a fost prădată de bunurile personale, în timpul programului de lucru.

Balul marilor afaceriști s-a spart rapid la o țigară, în lux și opulență - VIDEO & GALERIE FOTO

Începută cu un moment de reculegere în memoria fostului președinte Dorin Floareș, festivitatea de premiere a celor mai performante companii botoșănene în 2016 a continuat la fel de sobru.

104.853 de lei pe lună, Mihai Țurcanu - cel mai bine plătit bugetar din istoria județului

Uitaţi-i pe şoferii de la Consiliul Judeţean cu salarii de peste 3.000 de lei. Uitaţi-i şi pe şefii CJ care primesc peste 10.000 de lei. Uitaţi şi de parlamentarii cu lefuri care trec de 13.000 de lei.

Fostul prim-procuror de la Botoșani, actor principal în bătălia uriașă pe DNA: Această procedură nu am întâlnit-o în 19 ani de magistratură

Un procuror care a lucrat timp de nouă ani la Botoșani este actor principal în bătălia care se dă de câteva săptămâni în Justiție pe seama Direcției Naționale Anticorupție.

3.054 de lei un şofer, peste 3.000 de lei și un electrician – NOILE SALARII de la Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean Botoşani a făcut publice salariile de bază pentru funcţionarii şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul propriu de specialitate.

Foarte interesante preocupările unor funcționari din primăria unui oraș ce se scufundă ... De foarte prost gust sunt postările (consecutive!) sub pseudonime diferite conținând aceleași idei și obsesii securistice, paranoic mixate.Înțeleg că o angajată a primăriei, victimă a unor abuzuri care au pus în pericol sănătatea și subzistența membrilor familiei (instanța dixit!) a îndrăzit să se apere apelând la justiție, cum ne îndeamnă Constituția. Și cum vă sfătuiesc pe toți să faceți având încredere în bună-credința judecătorilor. Cei mai mulți sunt cetățeni de certă valoare dar ca în orice ierarhie românească, nonvalorile sunt grupate spre vârf (CSM, ÎCCJ în speță) și apar des la TV ! Așa cum se mândresc în postări torționarii, mama victimei a trebuit să fie internată la un spital de boli mintale ca urmare a planului de alungare a funcționarei din primărie (ograda unui grup de interese, ca-n cele mai multe instituții de stat) pus la cale de către aceștia.Niculinei Mocanu i-au trebuit aproape 2 ani să obțină o hotărâre prin care i se recunoștea un drept consfințit anterior printr-o decizie a instanței supreme, acela de a primi modestul salariu în numerar, nu pe card.Poate așa trebuia să sune articolul care nu trebuia fragmentat de niște imagini (obținute și publicate legal ???) ce pot ilustra mai degrabă un articol despre o dietă ce dă, într-adevăr, rezultate !Din punctul meu de vedere (psihiatru amator), cheia de boltă a știrii este citatul: „ Ea a contestat ordonanța procurorului dar procurorul a păstrat ordonanța. A contestat din nou cu recurs, s-a pronunțat și Judecătoria rămânând ordonanța.”În traducere, torționara este scoasă de sub urmărire penală (o avea o vârstă, copii de crescut, credite de rambursat) și sancționată administrativ dar, surpriză ! Contestă ordonanța de scoatere (a ei însăși!) de sub urmărire penală. Pierde din nou prin respingerea acesteia și, ce să vezi? Atacă cu recurs, nemulțumită că nu s-a continuat urmărirea penală și nu a fost pusă (ea însăși, desigur) sub acuzare !Partea bună este că nu se poate opri și va ajunge în cele din urmă unde îi este locul - colegă de salon cu mama victimei în cel mai fericit caz ... Pentru că nu oricine poate răspunde penal, legea îi exceptează pe cei loviți de soartă ...
27 martie 2014, 22:44
Draga Aurica, asta e un praf in ochi pentru adevăratele afaceri !sa mai distraga atenția! In instituții publice este Audit, control financiar ,Directori si tot felul de șefi.persoana nu poate gresi așa ca vrea ea. Este verificată si controlată la orice pas. Probabil e vorba de o răzbunare.presa ar trebui sa se documenteze înainte de a posta un articol .si mai ales sa verifice de la cine vine informatia.
26 martie 2014, 00:10
cine a platit aceasta suma vinovata de la personal sau a fost sponsorizata de primarie,sa intelegem ca daca nu se vor lua masuri clare treaba se va repeta ,iar noi vom plati ca prostii taxe si impozite sa acoperim greselile,ambitia sau nestiinta unora care au functii babane ,curtea de conturi stie ?MAI MARE RUSINEA si cind te gindesti ca seb intimpla tocmai la primarie si cine stie cite or mai fi...
25 martie 2014, 22:17
La alegeri Gheorghita se intindea cu o tanara blonda de 1 metru 80 prin sediul partidului, de asta uitase deja, biroul in acea perioadea era liber pentru poze. Diaconu de la CET era fotografu de servici!!!!
25 martie 2014, 21:08
Si? Pe cine interesează ? Asta sa pozat pe biroul lui Florin gheorghita, cind lucra la el.ciudat ca preluati in ziare minciunile ei. E renumita pentru povesti de adormit bărbații.se vede cit de necăjita este.
25 martie 2014, 19:34
Dar tipa asta mai munceste? Parca facea sedinte foto in birou la vicele florin , in pozitii lascive.Presa si conducerea primariei nu a stiut?
25 martie 2014, 19:13
Vad si numele unei doamne onorabile - Jurista prima a Botosaniului. Acum ce mai spui sau intelegi tot ce vrei doar tu ca de fiecare data.
25 martie 2014, 16:26
Exista o singura pasare care poate face lumina-curca. Ea combina vodoo cu știinta, cu pământ și lumânări.
25 martie 2014, 13:26
Da de unde știți dumneavoastră domnu Viorica ca nu are calculator acasă? A-ți trecut pe acolo? S-au făcut verificări? Sunteți un adevărat compendiu domnule Viorica.
25 martie 2014, 13:21
Daca PrimarulOvidiu Iulian Portariuc are verticalitate o poate acum schimba fara nici o problema. Daca ar lucra la privat un patron, pentru simplu fapt ca adduce prejudicii de imagine unei firme o concediaza si aici macar nu o poate schimba din acest compartiment ? Ce este mai rau este faptul ca si-a tras in jos nu doar institutia ci si colegii care sunt trecuti pe acea hotarare de instanta
25 martie 2014, 13:13
Nicoleta nu stiu cum te suporta pământul stiind ca ti-ai lăsat mama la nebuni, i-ai luat casa ai facut împrumut la 5 banci, pe care le achita fraierii si te porti ca o mireasa. Rusine domn primar, zice ca e avocat si ajuta oamenii, le rezolva petitiile la primărie, dar pe maicasa a abandonat-o. Are cont pe toate retelele si acasa nu are calculator, oare de unde si cand vorbeste. Nicoleta mergi la mama !
25 martie 2014, 12:42
Aceasta fiinta si-a a abandonat mama la nebuni, i-a luat casa si facand împrumut la 5 banci s-a gandit sa se poarte ca o mireasa pe holurile primăriei. Domnule primar va face de ras, spune ca e avocat si invata lumea sa faca greutăti. Spune ca-i consiliaza pe cetatenii si le rezolva problemele. Va rog sa veniti sa vedeti in ce hal si-a lăsat mama si contactati băncile care va dau relatii mai multe. Doamna Mocanu ai grija de cea care ti-a dat viata si pe urma fa parada modei.
25 martie 2014, 12:20
Nu stiu ce se intampla in acesta institutie dar probabil nu are nimeni curaj sa ia atitudine in legatura cu un asemenea comportament. Chiar nimeni din primaria sau din Consiliul Local nu poate intreba cum a de a putut cineva face atata rau. Onoarea vad ca lipseste, daca ar fi cineva decent si-ar da demisia aratand ca nu este in stare sa dezvolte un management al resurselor umane. Parca la inceput spunea cineva ca un audit de personal se va face de o firma supra calificata care va arata punctele tari si cele slabe. Sa facut?
25 martie 2014, 10:17
rita acolo la resurse umane este o gasca care face si desface,normal ar trebui ca persoanele gasite vinovate de instanta sa suporte toate cheltuielile,dar...acolo se fac toate cartile...si...deci...rusine pentru asemenea institutie care reprezinta imaginea fanion a municipiului,de ce nu se i-au masuri
25 martie 2014, 08:47
Inseamna ca orice act initiat sau semnat de acesta persoana este nul.
25 martie 2014, 08:40
Cine a platit aceasta despagubire? Noi nu cei care platim impozite si taxe. Ce face comisia de disciplina a primariei? Pe eugent Turcanu l-au tarat prin comisii dupa comisii si pe aceasta asa zisa functionara nu o trage nimeni la raspundere?
25 martie 2014, 08:20
Loading...
Sondaj
Credeți că ”revoluția fiscală” a Guvernului va aduce lucruri bune pentru Botoșani și România?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am ajuns să locuiesc în acest apartament cunoscând-o pe Roxana Anușca de la PNL. Nu am plătit chirie, am fost lăsat să am grijă de apartament și să plătesc cheltuielile”, Andrei Leonte, fost consilier la cabinetul lui Florin ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6469 lei
USD
Dolarul SUA
3.9414 lei
CHF
Francul elveţian
3.9833 lei
GBP
Lira sterlină
5.2259 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5156 lei
XAU
Gramul de aur
163.6579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2236 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4871 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9808 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0851 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1817 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6245 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0 o C
Dorohoi
0 o C
Bucecea
0 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
0 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.