Reportaj
REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO

Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.

Mănăstirea Zosin, miercuri, 16 august 2017.

 

Curtea lăcașului de cult a fost împodobită cu o puzderie de flori de toate mărimile și culorile, drapelul național precum și steaguri pe care erau trecute cuvintele : ”Tu ești Dumnezeul meu”.

 

Și mulți, mulți credincioși de toate vârstele, de la copii mici la bătrâni care-și odihneau oasele pe iarba verde și ascultau slujba prin boxele așezate prin toată curtea.

 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, venit special la Mănăstirea Zosin pentru sfințirea unui altar de vară precum și un impresionant sobor format din peste 50 de preoți din toate colțurile țării și județului.

 

Unul dintre înalții prelați care s-au adresat credincioșilor a apreciat frumusețea așezământului unde a fost ridicată Mănăstirea Zosin dar și despre jertfa făcută de Constantin Brâncoveanu pentru religie și Dumnezeu, prin sacrificarea celor patru fii.

 

 ”Iată după hramul Mănăstirii, am venit împreună mai mulți episcopi, preoți, diaconi, monahi și credincioși, am venit împreună la sfințirea acestei mici bisericuțe care este de fapt un altar de vară pentru a sfinți masa Sfântului Altar așa cum am zis în a doua zi, după Adormirea Maicii Domnului când îi prăznuim pe Sfinții Martiri Brâncoveni, voievod cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei. În această lună august, în această zonă minunată a Moldovei, îl sărbătorim pe cei care împreună cu copiii săi a trecut la Domnul, acum 300 de ani. Când vedem o biserică atât de frumoasă precum cea sfințită astăzi ne gândim la cuvintele lui Solomon care se citesc la sfințirea Bisericii – Cum, Doamne, Tu, cel care nu te încap cerurile, vei încăpea în acest lăcaș făcut de mine?”,

Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale

 

Lângă altarul de vară recent construit, alți botoșăneni au fost o coadă lungă pentru a putea intra în interior ca să primească binecuvântarea sfinților părinți, câte o iconiță și anafură sfințită. Femeile mai ales, au voie la sfințire să treacă prin altar.

 

Sub un soare dogoritor, printre plânsete de copii și cânteze bisericești, Sfânta Liturghie a ajuns la final în jurul amiezii. Atunci, oamenii s-au așezat la o altă coadă, în exteriorul mănăstirii pentru a primi pomenile care se oferă la astfel de slujbe.

 

Înaltpreasfințitul Teofan chiar s-a mirat de impresionanta Liturghie de la Botoșani care a adunat atât amar de preoți.

 

”Cred că suntem într-unul din cele mai frumoase locuri și ca mănăstire și ca așezământ. Ne-am bucurat că am vaut sobor mare de preoți, nu știu dacă ați avut vreodată atâția preoți, nici eu nu am văzut atâția la un loc slujind Dumnezeiasca Liturghie. Fiind zi de lucru, preoții nu au avut Sfânta Liturghie la parohiile lor și au putut mai ușor veni, cum nu ar fi putut veni dacă lucrarea era întrunită ieri, când fiecare trebuia să fie la casa lui”,

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

Au participat la ceremonialul religios și câțiva oficiali, printre care primari, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, foști și actuali parlamentari, directori de instituții.

download from google play download from apple store
Sfinţire de altar la mănăstirea Zosin: CINE va fi prezent la eveniment

 

Loading...
loading...
Dr ce politicienii sunt la costum si nu in costum traditional pt a_l cinsti pe roman si rromania? Toata suflarea ar trebui sa vina in costum traditional la fel ca mai in toate zonele si manastirile din rromania atunci cand sunt evenimente importante
17 august 2017, 09:35
ce sfintre-i asta fără Doiniţa? Văd doar brancardierul probabil ca să acorde primul ajutor.....
17 august 2017, 08:19
Impresionant! Felicitari pentru tot!
16 august 2017, 23:06
Loading...
Sondaj
Cine se face vinovat de explozia din strada Primăverii?
Proprietarul apartamentului
Furnizorul de gaz
Autoritățile
Firma care lucra în bloc la instalație
Altcineva
Declaraţia zilei
”Ați spus că nimic nu se întâmpla în lumea asta fără experți contabili. Eu vă spun următorul lucru: nimic nu se întâmplă fără ingineri. Clădirea asta, dacă nu era făcută de inginer, nu aveam unde ține întâlnirea”, ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5987 lei
USD
Dolarul SUA
3.8593 lei
CHF
Francul elveţian
3.9685 lei
GBP
Lira sterlină
5.2095 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4329 lei
XAU
Gramul de aur
160.9047 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2172 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4830 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0692 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1259 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1762 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6181 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12 o C
Dorohoi
12 o C
Bucecea
12 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
12 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.